HALVAVARVET.SE
S/Y Dory's öden och äventyr


Hem    Bakgrund    Besättningen    Projektet    Gästbok    Rutten    Skepps(b)logg    Bilder


 

 
Generellt (väderlänkar längre ner)

Vädret i norra Europa är generellt sett sydvästlig. Det var vad jag fick veta innan vi åkte. Många av de jag mötte på resan sade också att de ofta väntade på bättre vindar genom Europa. Vi måste egentligen haft flyt (haha), fördet var egentligen bara i Sverige och under en annan vecka som vinden var mot oss. Och då passade det sig så väl att vi kunde gå för motor inne i Nederländerna.

Utefter Portugals kust blåser det generellt nordliga vindar. Om det blåser alls. Har pratat med många som gått många timmar med motor i stiltje utmed Portugals kust. Vi hade både stjärnklara nätter i stiltje, kraftig kuling och träffade de som hamnat i en cyklon. Mitt generella tipps får helt enkelt bli att åk och håll koll på prognoserna.

Över Atlanten gäller att det generellt blåser ostligt eller nordostligt. Bra att veta kan vara att det blåser minst på den Europeiska sidan, så slösa med dieseln i början om ni vill komma fram fort. Vi tog tre veckor över, och den sista veckan startade vi inte motorn, för vi snittade ändå närmare fem knop. Men när vi hade stiltje under dygn tre och fyra så startade vi inte motorn, för vi ville ju inte slösa med dieseln än. Gör det!

I Karibien blåser det mycket! Mellan åtta och femton meter per sekund verkar vara standard åtminstone fram till mars-april. Vinden är nästan alltid nordostlig (fast jag tyckte att den borde vara sydostlig...) i november till februari, och börjar sedan vrida mer mot ost eller sydost och blir lite svagare. Som öarna ligger i Små Antillerna (Trinidad till Jungfruöarna) så kan man generellt säga att det alltid är jobbigt att ta sig till Martinique, men lätt därifrån, oavsett om man åker norr- eller söderut. Vill man se Barbados ska man göra det som första stopp efter Atlanten, om man inte gillar att kryssa.

 

Info & länkar

I Europa kan man lyssna på vädret på VHF och vanlig radio. När man ligger i marinor finns det även alltid en anslagstavla med en prognos. Fråga annars.
Gå in på Stockholm Radios hemsida för att hitta vilka VHF-kanaler och tider som gäller för väderutsändningar. Skaffa en bra världsradio om du vill kunna ta emot BBCs väderleksrapporter i hela Europa, men kolla upp deras frekvens innan du köper en radio! Vi hade en radio, men vädret sändes utanför vårt frekvensomfång. Kan dock vara ett bra komplement, för när vi var i Engelska Kanalen så strejkade Brittish Coastguard, så det var inget väder på VHFen. Om man inte kan franska.

Den vädersajt som de flesta marinor verkade använda för sina prognoser var www.windguru.com
En liknande sajt är www.windfinder.com
Vi använde mest windguru i Europa, och en stor fördel var att de även visade våghöjden, som många gånger kan vara viktigare än vindstyrkan. Tänk på att kolla hur långt ut från kusten som prognosen gäller.

Första gången vi behövde väder för öppet hav var när vi gick från Portugal mot Porto Santo, Madeira. Absolut bäst är då att använda sig av så kallade GRIB-filer. Det är vad alla ni senare möter använder. Det är gratis, enkelt och stämmer bra. Gå in på www.grib.us för att registrera dig och ladda ner programvaran. I programmet väljer du sedan ut vilket område du vill ha vinddata för, hur lång prognos du vill ha, och i hur många tidssteg. Filerna är små, så du behöver ingen bra uppkoppling. Om du dessutom använder kartprogrammet MaxSea så går det att ladda in väderfilerna så att du ser prognosen som ett lager ovanpå sjökortet. Praktiskt ibland.

Behöver du mer hjälp är det bara att höra av sig :-)
 

 
 

Sponsorer

 

 

Kontakt:    marcuskrell@gmail.com             +46-70-156 82 44